CAPITAL otkriva ko su osumnjičeni za zloupotrebu tešku devet miliona

Policija u Prijedoru prijavila je tužilaštvu pet osoba i jedno preduzeće zbog sumnje da su nesavjesnim radom u službi i zloupotrebom položaja oštetili ovu lokalnu zajednicu za preko devet miliona maraka.

Kako je saopšteno iz Policijske uprave Prijedor riječ je o N.G. iz Banjaluke, R.C., R.R. i M.Đ iz Prijedora i jednog pravnog lica iz Prijedora.

CAPITAL nezvanično saznaje da su prijavljeni Nenad Grcić, rukovodilac prijedorske područne jedinice “Voda Srpske”, Radenko Crnogorac i Rosa Rađenović iz firme “Prijedorputevi” koja je radila na ovom projektu i Milenko Đaković, bivši gradonačelnik Prijedora.

Lica se sumnjiče da su navedena krivična djela izvršili u periodu od 2007. do 2018. godine prilikom realizacije projekta kanalizacione mreže u naselju Tukovi u Prijedoru, čime je Grad Prijedor, kao investitor, oštećen za iznos od 9.034.345,19 KM - saopšteno je iz policije.

Inače, grad Prijedor je za vrijeme dok je njime upravljao Đaković platio izgradnju kanalizacionog sistema koji nikada nije stavljen u  funkciju.

Firma “Radis” je pet mjeseci radila analizu stanja koja je pokazala kako je kanalizacioni sistem neupotrebljiv, a da je za njegovu rekonstrukciju potrebno od pet do 6,2 miliona maraka.

Riječ je o primarnoj i sekundarnoj kanalizacionoj mreži, finansiranoj putem kredita Evropske investicione banke (EIB), koje su građene od 2008. do 2017. godine, a koje nikad nisu stavljene u funkciju niti je izgrađena tercijarna mreža.

Projekat “Vodovod i kanalizacija Republike Srpske” finansiran je sa 50 odsto kreditom EIB, 35 odsto donacija i 15 odsto učešćem građana i lokalnih zajednica.

capital.ba

Tagovi: