Dio dvorane za „Srpska open“ biće iznajmljen ugostiteljima

Gradska uprava Banja Luka želi iznajmljivati veći dio prostora u areni koja je izgrađena za teniski turnir “Srpska open” kako bi se bar u jednom segmentu obezbijedio konstantan priliv novca za održavanje ovog objekta. U poslovnim prostorima bi trebali biti smješteni ugostiteljski i fitnes sadržaji.

U izgradnju arene za teniski turnir “Srpska open” su netransparentno uložene desetine miliona maraka javnog novca, a dostupne informacije pokazuju da nisu završeni ni svi radovi na unutrašnjosti postojeće građevine.

Svaki dan u objektu ima majstora koji nešto završavaju u unutrašnjosti kada je u pitanju klima, izolacija ili slično - poručuju naši sagovornici.

Osim toga „Srpska open“ je završen prije više od mjesec dana i centralna arena čija gradnja je izazvala veliku polemiku u javnosti od tada je zaključana. O njenoj budućnosti se u međuvremenu nije moglo čuti puno konkretnih planova.

- Unutar kompleksa ima neiskorišteno oko 5.000 kvadrata od čega se samo 2.000 kvadrata prostora nalazi  ispod tribina, koji nisu privedeni namjeni - rekao je za CAPITAL gradonačelnik Draško Stanivuković.

U praksi to znači da prostor nije uređen, da nema svrhu i da će biti potrebno dodatno ulaganje kako bi se to postiglo.

Kako bi to postigli Stanivuković kaže da se okreću privatnom kapitalu.

- Mi sada gledamo da prostor stavimo u funkciju, a naš je cilj da dalja ulaganja u prostor obezbijedi privatni kapital, da što manje košta javne finansije kako bi dvorana živjela i imala prihod za dalje finansiranje - kazao je Stanivuković i dodao da to žele postići izdavanjem u zakup poslovnih prostora.

- Veliki dio prostora ćemo iznajmljivati a kako bi se oni raspodijelili raspisaćemo javni poziv u junu - kazao je Stanivuković i dodao da će u jednom dijelu poslovnih prostora biti ugostiteljski sadržaji, kafići ili restorani.

- U drugom dijelu bi bio prostor za fitnes i spa sadržaje, a imamo interesa i za teretanu - rekao je Stanivuković.

Kaže da imaju i zahtjeve klubova koji na toj lokaciji žele da opreme prostore za stoni tenis ili karate te da i te zahtjeve moraju uzeti u obzir.

Kazao je da je razgovara i sa Vladom RS o daljim ulaganjima u ovaj objekat, ali da za sada ništa konkretno nije dogovoreno.

- Kako bi se objekat završio potrebno je da se izgrade još dva krila i time bi se objekat priveo namjeni. Ovo što je do sada urađeno je samo jedna od faza. Kojom dinamikom će to ići zavisiće od dogovora republičkih i lokalnih vlasti - kazao je on, ali nije mogao precizirati koliko bi to sve moglo koštati. Dodaje da je „prerano za priču o ciframa“.

- Radi se analiza i pripremamo više varijanti. To su ogromni projekti za koje treba vremena. Samo za ovaj dio koji je urađen projektovanje traje godinu dana, ali smo sve ubrzali zbog dinamike koje je predviđala kratke rokove. Sada nismo stisnuti rokovima - kazao je Stanivuković.

Podsjećamo, portal CAPITAL mjesecima unazad pisao je o nepravilnostima vezanim za izgradnje teniskog kompleksa na kojem se odigrao ATP 250 turnir „Srpska open“.

U tekstovima smo upozoravali na nepostojanje neophodnih dozvola, regulacionog plana i netransparentnost izbora izvođača. Izvođače radova je birao Teniski savez RS, što je urađeno sa ciljem da se zaobiđe Zakon o javnim nabavkama.

capital.ba

Tagovi: