e-Largus biće prvi električni Lada automobil

Uprkos sankcijama i prekidu rada u svojim fabrikama, Lada je najavila da radi na svom prvom električnom automobilu.

Lada je nastavila proizvodnju svog Largus modela u junu 2022. godine, koristeći seriju rezervnih dijelova koje je držala u skladištu. Proizvođač automobila je najavio da će karavan, u suštini preimenovana prethodna generacija Dacia Logan MCV modela, biti pretvoren u njen prvi serijski proizveden električni automobil pod nazivom e-Largus.

Rad na razvoju je u toku i dodijeljen je timu u okviru fabrike kompanije u gradu Iževsku. Objavljena slika sugeriše da je Lada imala približno isti pristup dizajnu kao i druge kompanije koje su elektrifikovale automobil na benzinski pogon - e-Largus ima crnu ploču umjesto rešetke i plavu spoljašnju oblogu koja označava njegovu ekološku prihvatljivost.

Lada je zvanično potvrdila da će sledeće godine lansirati flotu prototipova za sprovođenje validacionih testova prije nego što električni karavan bude spreman za proizvodnju. Za sada je nepoznato kada će e-Largus stići na proizvodne trake. Uzimajući u obzir nekoliko detalja koje je brend otkrio, ne bi bilo iznenađujuće da lansiranje na tržište bude zakazano najranije za 2024. godinu.

Lada takođe planira da svoju lokaciju u Iževsku pretvori u ono što naziva industrijskim parkom kako bi zaobišla međunarodne sankcije i stvorila radna mjesta, kao i da radi sa lokalnim vlastima na poboljšanju infrastrukture za punjenje električnih automobila.

U međuvremenu, Lada je nastavila proizvodnju nekoliko modela nakon što je rad u svojim fabrikama privremeno pauzirala ranije ove godine. Njen asortiman uključuje smanjenu verziju Lada Granta i terenskog vozila po imenu Niva, koje je prvi put lansirano 1977. godine.

mondo.ba

Tagovi: