Evo šta je od hrane najviše poskupjelo unazad godinu dana u Srpskoj

U aprilu je godišnja inflacija u Srpskoj iznosila devet odsto, a od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene zabilježene su u deset, a niže u dva odjeljka.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, po skoku cijena, nakon stanovanja, nalazi se hrana koja je u ovom periodu poskupjela za 13,8 odsto, zbog povećanja cijena mlijeka i mliječnih proizvoda od 28,1 i ribe od 24,8 odsto.

U aprilu lani litar mlijeka je u prosjeku koštao 1,61, a ove godine 2,42 KM. Kilogram maslaca je otišao sa 27,16 na skoro 40 KM. Unazad godinu dana, nisu poskupjeli samo mliječni proizvodi, nego i sve ostale vrste hrane, neke u manjem, neke u višem iznosu.

Tako je cijena junetine sa kostima otišla za 11 odsto, pilećeg filea za preko 12,5, a kilograma svinjetine bez kosti za 17,6 odsto.

U odnosu na april lani, u istom mjesecu ove godine kilogram bijelog hljeba u prosjeku smo skuplje plaćali za 0,54 KM, tjestenine za 0,64, a riže za 0,66 pfeniga. Kokošije jaje skuplje je 0,10 feneniga, a kilogram šećera za pola KM.

Građani Srpske daleko skuplje plaćaju i suhomesnate proizvode, a cijena suvog svinjskog vrata u prosjeku je viša za preko 4,5 KM ili skoro 29 odsto po kilogramu. Šunkarica je skuplja za 14 odsto, a kilogram čajne kobasice za 3,7 KM ili skoro 20,5 odsto u prosjeku.   

Tagovi: