Kočićev zbor: Novi koncept sa danima istine, slobode i otadžbine

Novi koncept ovogodišnjeg 57. po redu „Kočićevog zbora“, koji će se sastojati od dana istine, slobode i otadžbine, povezivaće moderno doba i tradiciju.

Sadržaj koji je pripremljen odvijaće se jedan dan u centru grada, te dva dana u rodnom mjestu Petra Kočića na Stričićima, poručila je savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić – Banjac.

– U proteklim godinama upadali smo u zamku da ono što se dešava u Banjoj Luci nije dostupno široj narodnoj masi. Na kulturna dešavanja dolazio je samo određeni broj ljudi, ali Kočić je mnogo više od toga. Upravo zbog toga, u skladu sa tim smo i promijenili koncept – poručila je ona.

Dodala je kako je cilj da se Petar Kočić, njegov život i njegova djela svim generacijama i posjetiocima približe u potpunosti.

– Upravo zbog toga, prvi dan „Kočićevog zbora“, 26. avgusta u Parku „Petar Kočić“ dodijelićemo nagradu „Zmijanjče“, dok su popodnevni časovi rezervisani za satiru, po čemu je Petar Kočić i bio poznat. Naredna dva dana, dakle 27. i 28. avgust dešavaće se na Manjači, gdje će Grad imati svoj šator, odnosno zborište, koji će biti namješten na autentičan način, upravo iz tog perioda. Subotu smo osmislili kao dan za porodicu, kada ćemo imati radionicu zmijanjskog veza, modnu reviju, dijelićemo knjige prisutnima, družićemo se sa književnicima, a imaćemo radionicu kuhanja. U nedjelju smo ponovo u Stričićima, a od 9.00 časova će biti liturgija, u 12.00 časova je polaganje vijenaca i svečanu litiju, a nakon toga će biti organizovane sportske igre – rekla je savjetnica gradonačelnika.

Kada je riječ o pjesmi „Sve mi je“, koja je osmišljena upravo za 57. Koćićev zbor, Savić – Banjac je poručila kako je napravljena za jednu ciljnu gurpu, da zainteresuje mlađu populaciju.

– Primjećeno je da prethodnih godina sama manifestacija „Kočićev zbor“ nije zainteresovala sve one ciljne grupe koje treba da znaju sve o Petru Kočiću, ko je on bio za srpski narod i šta predstavlja on nama i danas. Ovom pjesmom željli smo da zainteresujemo prvenstveno mlađu populaciju, jer smo svjesni da njih ne možemo da zainteresujemo bilbordima, informacijama koje se nalaze u medijima i slično . To su genracije koje komuniciraju na drugačiji način, koji slušaju određenu vrstu muzike koju ja lično ne slušam. Ali naš zadatak je da ne budemo okrenuti sami sebi i isključivo na način kojim mi komuniicramo. Pokušali smo da dođemo do reakcije i uspjeli smo – poručila je Savić – Banjac.

Grad Banja Luka će u subotu i nedjelju, 27. i 28. avgusta organizovati besplatan prevoz za sve one koji žele da budu dio manifestacije „Kočićev zbor“.

banjaluka.net

Tagovi: