Otac učenika koji je pokušao samoubistvo: Danima je trpio pritisak i prijeteće poruke

Učenik N.Ž. (17), koji je 9. novembra izmakao profesorki stolicu u Tehničkoj školi u Trsteniku, pokušao je da izvrši samoubistvo, prijavio je njegov otac.

Sanitet Hitne pomoći je N.Ž. iz sela u okolini Trstenika, gdje živi, prevezao u bolnicu u Kruševcu danas oko sat vremena poslije ponoći, potvrđeno je RTS u kruševačkoj bolnici.

N.Ž. je bio u svjesnom stanju.

Njegovo stanje je stabilno, ali rade se dopunske dijagnoze kako bi se ustanovio stepen povrede i odredio dalji postupak liječenja, naveli su danas iz ove bolnice.

Sedeli smo i gledali televizor kada se na nekom kanalu ponovo pokrenula priča iz škole. Suze su krenule da mu se slivaju niz lice, a u sledećem trenutku mu je stigla neka preteća poruka, odnosno slika, da će ga tužilac i još neki čovek goniti dokle god ga ne osude. Bukvalno je promenio boju na licu, bacio telefon i potrčao niz stepenice - ispričao je za Nova.rs otac N.Ž. (17).

N.Ž. procesuira Više javno tužilaštvo u Kruševcu zbog teškog incidenta i direktor je ranije donio odluku o njegovom isključenju iz škole.

Potrčao sam za njim, ali ga nisam stigao. Došao je do kapije u dvorištu, okrenuo se ka meni i rekao: 'Tata, ja ovaj pritisak ne mogu da izdržim. Više se nećemo videti', i otrčao prema njivama, u mrak - ispričao je otac.

Dodao je da je sina jurio, ali da je on nestao u mraku.

Vratio sam se kući, razmišljao koga da zovem, šta da radim, kada sam čuo dečju dreku i vrisak iz njiva. Potrčao sam tamo i video sina. Odmah sam pozvao policiju i Hitnu pomoć, koji su, čini mi se, u sekund stigli. Policajac ga je spasao. Mislio sam da je mrtav, nisam znao šta mi se dogodilo - plačući je ispričao njegov otac.

Dodao je da je njegov sin odranije bolestan, da je danima trpio prijeteće poruke i pritisak.

Otac N.Ž. je samohrani roditelj osmoro djece od kako im je majka Svetlana poginula 2008. godine.

- Pre nepunih mesec dana smo obeležavali godišnjicu smrti supruge. To je nesreća u kojoj je na autoputu kod Smedereva teretni kamion grčkih registracija udario otpozadi u naše vozilo. Tada je teže povređena moja kćerka, a lakše dvojica sinova. Nakon prevrtanja, pokojna žena je zadobila teške povrede glave i odveli su je u bolnicu, bila je u osmom mesecu trudnoće. Porodili su je, a posle toga je prevezli u Urgentni centar u Beogradu, gde je preminula - ispričao je otac N.Ž.

Dodao je da je i njegova kćerka nedavno pronašla razne uznemirujuće poruke kod brata u telefonu.

Ne daj bože šta mu je sestra sve pronašla u telefonu, koje uvrede i pretnje. Imao je traume od kada je video majku u sanduku, pio je i lekove - ispričao je njegov otac.

Slučaj nasilja učenika, među kojima je bio i N.Ž., nad profesorkom uznemirio je javnost u Srbiji. Učenici su profesorku maltretirali, a u jednom trenutku su joj izmakli stolicu, a ona je pala na pod.

Snimak nasilja je objavljen na društvenim mrežama, a javnost, među kojima i brojni prosvjetni radnici, zatražila je adekvatne kazne za nasilnike. Otac N.Ž. je nakon ovog slučaja dostavio školi izvještaj o psihičkom stanju sina.

Više javno tužilaštvo u Kruševcu je 2. decembra podnijelo zahtjev za pokretanje pripremnog postupka protiv N.Ž. (17) i učenika I.K. (16), a zahtjev i postupak, navodi se u saopštenju, ide u pravcu krivičnog djela zlostavljanje i mučenje, izvršenog u saizvršilaštvu.

Protiv trećeg učenika M.M. (18), koji je sve snimao, postupak se pokreće pred Osnovim javnim tužilaštvom u Trsteniku.

Prethodno su N.Ž. i M.M. isključeni iz škole, a I.K. se ispisao.

nezavisne.com