Pet razloga zašto u svoju ishranu da uvedete prokelj

Prokulice ili prokelj su dio porodice krstonosnog povrća, odnosno rođaci karfiola, kelja, brokolija, kupusa i zelja.

Ova veoma moćna hranjiva biljka organizmu pruža niz vitamina, minerala, antioksidanata i biljnih proteina. Prokulice takođe imaju i veoma malo kalorija, svega 43kalorije na sto grama.

Kod nas se prokelj rijetko nalazi na trpezi iako ima impresivnu listu razloga zašto bi trebalo da iskoristite nihovu jesenju sezonu i uključite ih svoju redovnu ishranu.

Bogat antioksidantima

Prokelj je bogat antioksidantima, štite ćelije od oštećenja koja mogu izazvati rak i srčana oboljenja. Sadrže više od 70 miligrama vitamina C, koji takođe pomaže i u obnavljanju i rastu tkiva, a neophodan je i za rast kostiju, zuba, kože i hrskavice.

Smanjuje zapaljenja

Protivupalna moć kelja povezana je sa smanjenim rizikom od hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i raka. Kako prenosi "Health", ovo povrće sadrži fitonutrijente, biljnu hranljivu materiju koja smanjuje upale i rizik od raka. Njihova antiinflamatorna jedinjenja štite ćelije od oštećenja DNK. U studiji objavljenoj u "Journal of the Academi of Nutrition and Dietetics", ljudi koji su konzumirali više povrća krstaša imali su niže nivoe upale u krvi i urinu.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Prokelj koristi svoju antioksidativnu moć ne samo za zaštitu od raka i srčanih bolesti, već i od dijabetesa. Studija iz 2016. objavljena u "Primari Care Diabetes" pokazala je da povećani unos povrća krstaša može dovesti do smanjenog rizika od dijabetesa.

Bogat biljnim vlaknima

Sa više od tri grama vlakana po jednoj šolji prokelja, ovo povrće veoma pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi, podržava zdravu probavu i hrani korisne crijevne bakterije, koje su povezane sa pozitivnim raspoloženjem, imunitetom i antiinflamacijom.

Prepun vitamina K

Jedna šolja prokelja sadrži i 177 mikrograma vitamina K, koji osim što pomaže u zgrušavanju krvi, igra važnu ulogu i u zdravlju kostiju, a može da pomogne i u zaštiti od gubitka koštane mase. Prema podacima Američkog nacionalnog instituta za zdravlje, preporučeni dnevni unos vitamina K za odrasle je 90-120 mikrograma.

Kako pripremiti prokulice

Jedan od najukusnijih i najjednostavnijih načina da uživate u ovom povrću je da ga ijsečete na polovine ili četvrtine, polijete maslinovim uljem, posolite i pobiberite i zapečete u rerni dok ne postanu boje zlata.

Takođe ih možete razlistati i dodati u šarene salate ili u omlet, supe... Postoji mnogo ukusnih načina da uživate u prokelju i da ga uključite u svoju ishranu, a zdravstvenih razloga za to je napretek.

 

nezavisne.com

Tagovi: