Prasići opet poskupjeli, evo koliko košta kilogram žive vage

Prasići na stočnim pijacama opet su poskupjeli, a njihova cijena dostigla je rekord kada je riječ o Vaskršnjem postu, u kojem se ranije nije dešavalo da cijena stoke u Srpskoj raste.

Na bijeljinskoj stočnoj pijaci, kilogram žive vage prije par dana otišao je sa 8 na 8,5-9 KM, a prije tačno mjesec dana koštao je između 6,3 i 7 KM. Samo u ovom periodu, prasići su poskupjeli za skoro trećinu.

Po svemu sudeći, ove godine će, za Vaskrs, Prvi maj i predstojeće slave, cijena prasića biti rekordna.   

Iz Udruženja uzgajivača svinja RS nedavno su poručili da bi kilogram žive vage za praznike i slave mogao da košta i do 10 KM, ali je već sada jasno da bi njihova cijena veoma lako mogla da bude i viša.

Podsjetimo, lani je kilogram žive vage za Vaskrs i Prvi maj koštao oko 9 KM.  

– Do poskupljenja žive vage tokom ovog posta došlo je jer su tovljači u ovom periodu masovno počeli da kupuju prasiće. Kupuju sve što mogu, da se obezbijede za kasnije. Zato i jeste došlo do poskupljenja, koje će biti još veće pred kraj posta, odnosno pred Vaskrs i za slave koje dolaze – naglašava za Srpskainfo predsjednik ovog udruženja Mišo Maljčić.

Građani ne pamte ovolike cijene prasića pred praznike, a posebno ne u postu, kad je cijena stoke uvijek mirovala.

– Bogami, ove godine bi prasići mogli da dostignu rekord svih rekorda. Pa, činjenica da već sada koštaju do 9 KM po kilogramu, sluti da će za praznike biti još skuplji. Mnogi će morati dobro razmisliti hoće li na trpezi imati cijelu pečenicu ili par kilograma prasetine iz rerne – poručuje Stojan K, moler iz Banje Luke.

I preko oglasa, prasići teški 20-30 kilograma prodaju se za 9 KM po kilogramu.

Uzgajivači podsjećaju da su godinama upozoravali na prekomjerni uvoz mesa iz Evrope, ali da ih niko nije čuo, pa se sada suočavamo sa krahom somaćeg stočnog fonda.

– Onda je došla ova velika kriza, pa i EU zabranjuje izvoz svinjetine, jer vode računa o prehrambenoj sigurnosti svog stanovništva. Ceh ovakve situacije plaća naš čovjek, koji sada skupo kupuje i stoku i svježe meso – poručuju domaći uzgajivači.

Zvanična statistika pokazuje da je za dvije godine broj svinja u Srpskoj pao za skoro trećinu. Naime, u oborima smo 2020. imali 619.400, a lane 420.000 svinja.

srpskainfo.com

Tagovi: