Sastanak vladajuće koalicije: Imovina crvena linija Srpske

Predsjednik SNSD Milorad Dodik izjavio je da Srpska ima snažnu koaliciju na nivou BiH koja je po političkim pitanjima ujedinjena.

Ima, kaže, nekih razlika, ali to je politički održivo.

– Ova koalicija je zaslužna za očuvanje stabilnosti Republike Srpske. Ona je danas politički i ekonomski stabilna. Srpska nije u krizi, izvršava sve svoje obaveze i sa početkom mjeseca završene su sve isplate prema budžetskim korisnicima. Srpska odvaja značajan dio sredstava za finansiranje novih razvojnih projekata. Povećali smo i svoj međunarodni rejting, sada smo B++ stabilno, a prošla ocjena je bila B+. Što u finansijskom svijetu znači da je potrebno podržati finansijske operacije ovdje. Pokrivenost uvoza izvozom je zadržana na 92,3 odsto, što je najveća stopa koju je Srpska imala ikada – rekao je Dodik nakon sastanka vladajuće koalicije.

Učesnici koalicije su naglasili da je imovina Republike Srpske crvena linija oko koje neće biti pregovora.

Predsjednik US, Nenad Stevandić, takođe kaže da će u skupštinsku proceduru uskoro zakon o NVO, te da kreće javna rasprava o izmjenama Krivičnog zakonika Srpske.

– Ja ću uskoro da raspišem javni poziv, da pozovem vas i vaše urednike da napravimo okrugli sto, da razgovaramo o tom zakonu. Siguran sam da niko neće imati isključive stavove – kaže Stevandić.

Prema njegovim riječima, sve javne službe u Srpskoj rade odlično i Srpska je mnogo operativnija nego FBiH.

– Zaključak je da smo pritiske, prijetnje izdržali, da nismo ušli u krizu. Crvena linija je imovina – dodaje on.

Predsjednik SP, Petar Đokić tvrdio daje koalicija veoma pozitivno ocijenila prvih 100 dana Vlade Srpske.

– Za nas je značajno da smo u ovom periodu održali likvidnost Republike Srpske. Ključne ekonomske aktivnosti se odvijaju normalnim tokom, vidljiva je aktivnost Vlade i drugih institucija na jačanju međunarodne pozicije Srpske, naročito kod prijateljskih zemalja – rekao je Đokić.

srpskainfo.com

Tagovi: