Svake godine sve manje đaka i studenata u Republici Srpskoj

Srpska pravoslavna crkva, njeni vernici i škole širom BiH, proslavljaju Svetog Savu.

Savindan se obilježava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvjetitelja i začetnika srpske srednjovekovne književnosti.

Sveti Sava je u Nikeji 1219. godine izborio autokefalnost srpske crkve, dok je ovaj dan za školsku slavu ustanovljen 2. januara 1840. godine. U danu kada se slavi obrazovanje, pitamo ko će ubuduće slaviti školsku salvu Sv. Savu, s obzirom da je đaka i studenata u Republici Srpskoj, svake godine sve manje?

Svake godine na fakultetima u Republici Srpskoj ostane nepopunjeno, više od 1000 mjesta, a studenata je manje nego ranije. Za fiziku, matematiku, poljoprivredne nauke, srpski jezik i književnost, zainteresovanih studenata, skoro da i nema. Nadležni kažu, na to, uticati ne mogu.

Mi ne možemo povećati broj studenata iz Republike Srpske jer je vama potpuno jasno da iz godine u godinu broj srednjoškolaca koji završavaju svoje srednje škole se smanjuje i priliv studenata iz škola iz RS će biti manji, to je potpuno jasno - rekao je Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci.

Univerzitet u Banjoj Luci se ne može boriti protiv nekih procesa kao što je demografija. Demografski pad je vrlo jasna stvar koju mi imamo u Republici Srpskoj, ali ono što Univerzitet radi jeste povećanje kvaliteta - objašnjava ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Željko Budimir.

Umjesto da se bave uzrokom problema, nadležni su pažnju usmjerili na posljedice. Čini se da su odlučili da krenu linijom manjeg otpora.

Otvaramo univerzitet prema studentima iz inostranstva. Prvi korak je učinio medicinski fakultet i očekuje se da to urade i to fakulteti za čije studijske programe postoji interes. REZ programi koji su od interesa za studente iz inostranstva dobiju dozvolu za izvođenje nastave na engleskom jeziku - kaže Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci.

Veliki broj studeneta iz Republike Srpske odlazi na studije u Srbiju.

Na fakultetima u Novom Sadu i Beogradu, trenutno ih je više od 16 hiljada.

Najviše njih upravo studira u Novom Sadu i najviše njih bira upravo Fakultet Tehničkih nauka za nastavak svog školovanja - naveo je Dejan Pudar, predsjednik Udruženja studenata Republike Srpske u Srbiji.

Ništa bolja situacija nije ni u osnovim i srednjim školama. U poslednjih pet godina, prema pojedinim podacima, u Republici Srpskoj su ugašene 23 osnovne škole, dok je broj učenika manji za oko pet i po hiljada.

Meni još uvijek nije poznato da je ta cifra tačna. U svakom slučaju znam da rade područna odjeljenje i sa dva i tri učenika, nije nam fokus na tome da zatvaramo škole, nego da učimo i obrazujemo našu djecu u najboljim mogućim uslovima i po djecu, ali i po naše nastavnike - kaže Željka Stojičić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ukupan broj studenata u Republici Srpskoj bilježi tendeciju smanjenja za 30 odsto. Crveni alarm za nadležne, trebalo bi da je već odavno uključen. Situaciju je dodatno zakomplikovala oduka Hrvatske i Slovenije da obustave postupke priznavanja diploma stečenih na visokoobrazovnim ustanovama u BiH.

unaworld.com