Zašto se ponovo aktivira projekat „Klekovača“?

Preduzeće „Gb Immo“ iz Banje Luke, kojem je dodijeljena koncesija za izgradnju i korištenje turističkog centra „Klekovača“ krenulo je u proces dobijanja ekološke dozvole, što je prvi konkretan potez od najave prije 13 godina.

Oni su predali zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za izgradnju urbane zone „Planinsko selo“, koja je obuhvaćena Zoning planom usvojenim u Narodnoj skupštini Republike Srpske u julu prošle godine.

U studiji se navodi kako je u „Planinskom selu“ koje će se prostirati na preko 38 hektara planirana izgradnja dva hotela na pet etaža, sedam apart hotela, dvadeset komercijalnih objekata, te 138 kućica za odmor.

Od infrastrukture biće izgrađene dvije gondole, dvije žičare, skijaške staze i skijaški plato. Pored toga, gradiće se i postrojenje za gas, postrojenje za otpadne vode, šest trafo stanica, vanjski parking i parking garaža za oko 360 vozila.

Ta infrastruktura biće dovoljna za potrebe oko tri hiljade korisnika.

U centralnom dijelu planinskog sela se planira međustanica gondole sa velikim prometom tokom cijele godine kao i prostorno-funkcionalna cjelina sa komercijalnim sadržajima, gdje je i centar naselja, zona u kojoj pešački i biciklistički saobraćaj i kretanje na skijama dominiraju u odnosu na kolski saobraćaj. U ovom dijelu postoji blaga padina pogodna za školu skijanja - navodi se u ovom dokumentu.

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE

CAPITAL.ba