Zlato ponovo postaje nezaobilazna imovina

U Zagrebu je ovih dana održana prva konferencija o zlatu.

Na konferenciji je bilo riječi o inflaciji i koja je još prisutna, te o kamatnim stopama koje rastu.

Stručnjaci okupljeni na ovoj konferenciji konstatovali su da su svijet i  globalna ekonomija danas puno nestabilnije nego što je to bilo prije nekoliko godina.

Mirsad Isaković, univerzitetski profesor i ekonomski stručnjak jedini je od učesnika iz BiH bio na ovoj konferenciji. Za portal UNA je rekao da zlatni standard koji je osnov svih monetarnih sistema ne postoji od 1972. godine, te da centralne banke većine zemalja u svijetu u posljednje vrijeme kupuju  zlato u velikim količinama.

Upravo zato, zlato ponovo postaje nezaobilazna imovina koju treba imati u ovim nestabilnim i nesigurnim vremenima - istakli su analitičari koji su bili prisutni na 1. Konferenciji o zlatu.

On kaže da je bilo riječi o aktuelnom stanju stabilnosti bankarskog Sistema u svijetu i Evropi, investiranje na tržištima kapitala, te vrijednosti zlata kao metala nužnog u modernom svijetu.

- Zlato koje je kroz tri industrijske revolucije postalo više od samog čuvara vrijednosti imovine - kaže Isaković.

Dodaje kako je istaknuto da se danas u zlato može ulagati na više načina, a da kod kupovine fizičkog  zlata koje se i smatra najboljom opcijom, ima veliki broj opcija i vrijednosti.

- Kupovina zlata je jednostavna za razliku od predhodnih vremena kada je ta kupovina bila dosta  komplikovana.

Zaključeno je da se sve više štediša umjesto ulaganja u dionice i obveznice ili držanje  gotovog  novca, okreće ka ulaganju u  nekretnine i zlato.

Daljnja  događanja će biti interakcija niza varijabli - geopolitičkih, ekonomskih, socijalnih, a već u bliskoj budućnosti, snažno će se ispreplitati realna događanja te percepcija i psihologija, građana i tržišta - ističe Isaković zaključke konferencije.

unaworld.com

Tagovi: