Evropska skijališta se zatvaraju jer nema snijega

Christine Harrison posjećuje Le Praz De Lys-Sommand, malo skijalište u francuskim Alpama, posljednjih 20 godina. Pogled kroz prozor njezine kolibe uvijek je bio više-manje isti - široko prostranstvo planina, brda i koliba, sve prekriveno pjenastim, debelim snijegom.

Ali ove godine krajolik je bez snijega. Skije su odložene. Mnogi Harrisonovi budući skijaši otišli su kući.

- Ove godine doslovno nema snijega - kaže ona za CNN Travel.

Velik dio Evrope trenutno se suočava s neuobičajeno toplim vremenskim uslovima, a nekoliko zemalja na kontinentu zabilježilo je najtopliji januarski dan ikad na Novu godinu.

U Francuskoj je ukupna prosječna temperatura posljednjeg dana 2022. bila preko 8 stepeni Celzijusa (14,4 stepenaFahrenheita) viša od dnevne referentne temperature za 1991.-2020., prema Météo-France, francuskoj nacionalnoj meteorološkoj službi.

Skijališta širom Alpa, naročito ona u nižim predjelima, privremeno su zatvorila svoje padine jer ovo toplo vrijeme, u kombinaciji s olujnom kišom, ispire decembarski snijeg.

Harrison i njezin partner, koji su iz Ujedinjenog Kraljevstva, bili su svjesni nedostatka snijega u Le Praz De Lysu prije nego što su stigli. Svejedno su odlučili otići, stigli su krajem decembra uglavnom kako bi provjerili svoju kolibu, čuli su da je topljenje snijega dovelo do poplave u podrumu.

Sada, umjesto da dane provodi na padinama, Harrison posmatra divlje životinje koje zuje oko njenog balkona. Čini se da su ptice, kaže ona, jednako zbunjene proljećnim uslovima.

- Obično ne hranim plave ptice kroasanima 3. sjanuara u francuskim Alpama - kaže Harrison.

Laurent Reynaud, generalni direktor Domaines Skiables de France, nacionalnog tijela koje predstavlja skijališta, kaže za CNN Travel da je polovica od 7500 skijaških staza u Francuskoj trenutno zatvorena, zbog "nedostatka snijega i puno kiše".

Trenutno su odmarališta na većim nadmorskim visinama, poput velikog turiste Val Thorensa, koji je visok nekih 2300 metara (7546 stopa), s najvišom nadmorskom visinom od 3230 metara, još uvijek snažna. 

Uopšteno su evropska skijališta na nižim nadmorskim visinama ta koja pate.

U francuskom odmaralištu Axe 3 Domaines, koje se penje na 2400 metara visine, predstavnik Jaques Murat kaže za CNN da su uslovi putovanja u odmaralištu počeli ići nizbrdo krajem decembra, baš kad je proživljavalo jedno od najprometnijih razdoblja, svečane praznike.

Zatvaranje staza bila je financijski teška odluka, ali krajem decembra tim je smatrao da nema izbora, piše CNN.

Neka se odmarališta takođe prilagođavaju gdje mogu, zamjenjujući iznajmljivanje skija za brdske bicikle i potičući one koji su zapeli u odmaralištu bez snijega da i dalje maksimalno iskoriste prirodu.


 unaworld.com

Tagovi: